Köpa hjärtstartare, fler tips

Jag tänkte återkomma lite kring råd när det gäller att köpa hjärtstartare. Tidigare tog jag upp funktionella krav på hjärtstartare nu tänkte jag istället nämna lite andra saker som kan vara bra att tänka på. Det inte gäller hjärtstartaren i sig utan allt kring själva köpet. Råden är väl egentligen generella oavsett vad du ska köpa men en hjärtstartare kostar ganska mycket pengar. Köper du in flera hjärtstartare t.ex. till ett större företag, skola, kommun etc. är det viktigt att tänka igenom hela affären.

Råd vid köp av hjärtstartare

 • Tänk på hela kostnaden
  Inköpspriset på hjärtstartaren är en sak men för att få en totalkostnad ska du även titta på driftskostnaderna. Hur mycket kommer hjärtstartaren att kosta under några år, helst under hela sin livstid? Först när du har full koll på alla kostnader (inköp av batterier, nya elektroder, e.v service o.s.v.) så vet du vilken hjärtstartare som kommer att vara billigast.
 • Garantitider
  Hur lång garanti har hjärtstartaren? Eller går det att köpa en tilläggsförsäkring?
 • Tillgång till reservdelar
  Se till att hjärtstartaren är av ett känt och etablerad märke och kontrollera med säljaren att det verkligen finns nya batterier och elektroder att köpa. Om försäljaren endast säljer själva hjärtstartaren och inte kan erbjuda reservdelar rekommenderar jag att ni väljer en annan försäljare.
 • Service och reparationer
  Köp hjärtstartare av en leverantör som även kan hjälpa till med service och reparationer.
 • Utbildning
  Se till att du får (eller får köpa till) en utbildning i hur hjärtstartaren hanteras men också i hjärt- lungräddning. Om du väljer att köpa hjärtstartaren via en webbbutik, kontrollera att det finns någon utbildare i närheten som utbildar med samma fabrikat och modell av hjärtstartare.
 • Etablerad säljare?
  Det är lätt att lockas av att jaga lägsta pris. Mitt tips är att kolla upp företaget som säljer hjärtstartaren t.ex. på alla bolag. I dag dyker det upp webbutiker som svampar ur jorden och många av dem blir kortlivade. Kolla om företaget funnits i minst tre år (50% av alla nystartade företag läggs ner inom tre år). Företaget behöver inte var det största och omsätta mest men har det funnits i några år och gör vinst fler år än förluster är sannolikheten större att du kan få hjälp t.ex. med garantier och annat.
  Det här rådet gäller det mesta du köper över nätet när det gäller lite mer avancerade och dyrare apparater som du kommer att ha under flera år.

 

Lycka till med att köpa hjärtstartare!

OBS! Om du inte läst mitt tidigare inlägg på samma tema hittar du det här: Köpa hjärtstartare sen hittar du lite andra tips som också kan vara bra att kika på: Jämföra hjärtstartare. Ett alternativ till att köpa hjärtstartare är att hyra hjärtstartare.