Vad är hjärtattack?

Uttrycket hjärtattack borde egentligen slutas användas och det finns egentligen ingen medicinsk term som motsvarar hjärtattack även om det oftast likställs med hjärtinfarkt. Problemet är att ordet oftast används sför flera olika symptom som rör hjärtat.  De flesta ofarliga och andra direkt livshotande, därför är det ett dumt ord att använda då det egentligen inte säger något.

Kan jämföras med att någon säger ”Jag åt pasta i dag, det var jättegott”. Pasta finns i många varianter och pastan i sig smakar inte speciellt mycket. Att säga att man ätit pasta ger inte speciellt mycket information. T.ex. om någon  vore intresserad av att veta vad du egentligen ätit för att de skulle vilja äta samma rätt.

Det är ungefär samma sak med hjärtattack. Någon har fått problem (oftast ont) i hjärttrakten. Mer specifikt än så är det inte. Det finns därför inte heller några första-hjälpen åtgärder eller liknande som passar in när någon fått ”hjärtattack”. Du vet inte om du behöver sätta in hjärt- lungräddning eller om du ska använda en hjärtstartare.. Det enda du vet är att du behöver få mer information för att veta hur du ska agera.

Symptom som blandas i hop med hjärtattack

Vanlig kramp i bröstkorgen
Kan visserligen göra ont men är helt ofarligt och har inte ens med hjärtat att göra (även om det kan kännas så).

Kramp i kranskärlen
Vid kraftiga anfall av kärlkramp uppfattar man lätt att man fått sk. hjärtattack. Stabil kärlkramp är i sig ofarlig och går att leva med även om man bör se till att leva sundare och ofta gå p kontroller. Det kan annars leda till sk. instabil kärlkramp som i sin tur leder till hjärtinfarkt.

Hjärtinfarkt
Är det som oftast kallas för hjärtattack. Ska man använda ordet hjärtattack är det väl för just hjärtinfarkt. I engelskan är ”heart attack” detsamma som just hjärtinfarkt. Hjärtinfarkt beror på syrebrist i hjärtats muskler. Akut hjärtinfarkt beror på att en blodpropp hindrar kranskärlen i hjärtat att förse det med blod (och därmed syre). Blodproppar kan uppstå av flera orsaker men en av det vanligaste är en s.k. kranskärlssjukdom. Det göra rejält ont, kan ge andnöd o.s.v. och är snabbt  livshotande. Om hjärtats muskler blir utan syre för länge dör muskelvävnaden. Hjärtinfarkt kan leda till hjärtstopp.

Hjärtstopp
Hjärtstopp är kanske det som de flesta (som inte själv drabbats) förknippar med hjärtattack. Hjärtat slutar slå och personen slutar även andas. Hjärtstopp är ett akut tillstånd som snabbt leder till döden. Det kan dels bero på en hjärtinfarkt men hjärtat kan också få sk. flimmer som innebär att de elektriska nervimpulserna inte fungerar som det ska. Hjärtstartare är den enda behandlingen (tillsammans med hjärt- och lungräddning) som kan rädda livet på den drabbade.

Det finns även en del andra symptom som förknippas med hjärtattack men det är kanske inte så intressant egentligen. Som du märker är ordet väldigt ospecifikt och det är väl det jag vill komma fram till.

Nu kan det förstås vara svårt att veta vad man själv eller någon annan drabbats av om man behöver ringa 112. I brist på annat kan det vara bra att dra till med hjärtattack så ger det i alla fall någon bild av vad som kan ha hänt. Men i övrigt tycker jag att vi kan sluta använda ordet 🙂

Observera förresten att hjärtstartare bara gör nytta just vid hjärtstopp. Innan den används ska man alltså kolla om personen slutat andas och inte har någon puls. Har personen slutat andas och men man inte är säker på om denne har puls kan man ändå använda hjärtstartare. Den kommer att upptäcka om det finns puls och låter i så fall bli att ge någon strömstöt.