Köpa hjärtstartare?

Om du ska köpa hjärtstartare finns det en del att tänka på för att du ska köpa en hjärtstartare som fungerar optimalt och är säker.  Här sammanställer jag några av de viktigaste punkterna att titta på innan du bestämmer dig för att  köpa hjärtstartare. Svenska Rådet för hjärt- lungräddning (Förkortas oftast HLR-rådet) har satt i hop rekommendationer kring inköp av hjärtstartare och jag har hämtat mycket av tipsen därifrån.  De här råden handlar om de krav du ska ställa på hjärtstartaren. Det finns lite andra råd om vad du bör tänka på också men det återkommer jag om senare.

Krav du bör ställa när du ska köpa hjärtstartare

 • Hjärtstartaren ska följa Svenska Rådet för hjärt- lungräddnings riktlinjer.
  De har sammanställt ett flertal riktlinjer t.ex. om hur hjärt- lungräddning ska genomföras. Då det är en del av de moment som ingår när man använder en hjärtstartare är det viktigt att de följs. Kontrollera även om hjärtstartaren eller medföljande skylt följer HLR-rådets anvisningar.
 • Bruksanvisningen ska vara skriven på svenska och lätt att förstå.
  Det vore ganska dumt att köpa hjärtstartare som man inte förstår hur man ska använda. En självklarhet. Tänk också på att att det är bra om den kan hantera flera språk. Hjärtstartare bör klara engelska också.
 • De instruktioner som hjärtstartare ger ska också vara på svenska.
  Det gäller både de instruktioner som hjärtstartaren läser upp och de som den eventuellt visar på bildskärm. Klarar den även engelska eller flera språk är det förstås en fördel.
 • De instruktioner som hjärtstartare ger ska vara lätta att följa.
  Det ska vara tydligt vilka steg som ska göras i varje moment och det ska inte gå att misstolka hur elektroderna ska fästas, helst med instruktioner direkt på elektroderna. Om hjärtstartare har olika elektroder för vuxna och barn  ska det också framgå tydligt. Eller om hjärtstartaren bara är utformad för vuxna eller barn.
 • Hjärtstartaren ska själv kunna upptäcka ev. fel och meddela det.
  Den ska kunna utföra kontrollera sina egna funktioner och om den upptäcker några brister ska den larma så att de kan åtgärdas. Det kan vara enkla saker som att batteriet, eller elektroderna behöver bytas ut men även andra typer av funktionsfel.
 • Köp hjärtstartare anpassad för miljön
  Den hjärtstartare du köper ska vara anpassad för den miljö du tänkt använda den i. Ska den användas ute måste den förstås klara av att utsättas för väder och vind.  Om den installeras på en industri måste den kanske klara smutsig miljö. Köper du in hjärtstartaren till en förskola ska den självklart vara utformad för att användas på barn. Fundera på hur du tänkt använda den och kontrollera med säljaren om hjärtstartaren är lämpligt utformad för det.
 • CE- märkt
  Hjärtstartaren ska självklart vara CE-märkt för att säkerställa att den följer de krav som det innebär.

 

När du ska köpa hjärtstartare och letar på nätet kan du även använda ordet defibrillator som är ett lite elegantare ord för hjärtstartare. Defibrillator används visserligen oftare när det gäller de manuella hjärtstartare som utbildad sjukvårdspersonal har på sjukhus och i ambulanser medan hjärtstartare mer ofta förekommer när man menar de hel- och halv automatiska apparaterna som vem som helst ska kunna använda. I grunden är båda namnet korrekt i båda fallen och söker du efter defibrillator kommer du att hitta båda varianterna.

Lycka till med att köpa hjärtstartare!

Komplettering:
Jag har följt upp det här inlägget med annat där du får fler tips när du ska köpa hjärtstartare.

 

2 thoughts on “Köpa hjärtstartare?

Comments are closed.