Drönare räddar liv?

Drönare kan rädda liv genom att leverera hjärtstartare när någon fått hjärtstopp!

Upptäckte en halvår gamma men intressant nyhet som jag inte sett förut. Det är Karolinska institutet som har genomfört en studie där man använder drönare för att få fram en hjärtstartare och jämförde det med ambulans. Testat gjordes i Stockholms skärgård och visade på stora skillnader. Drönaren nådde fram med hjärtstartaren i snitt 15 minuter snabbare än vad ambulansen gjorde.

En kvart snabbare är helt klart en enorm förbättring och kan verkligen vara avgörande för den som drabbats av hjärtstopp!

Drönaren behövde inte heller styras manuellt utan hittade fram själv. Nu var det här bara en prototyp men den gjorde ändå sitt jobb och tydligen ska det inte vara långt i från att den skulle kunna tas i drift på riktigt. Tyvärr kan lagen sätta stopp för att använda drönare för att leverera hjärtstartare eftersom det inte är tillåtet att låta drönare styras automatiskt. För studien hade man fått tillstånd av både Luftfartsverket och Transportstyrelsen men om de kommer att tillåta det även när det är dags för skarpt läge och att introducera drönarna på riktigt återstår att se.

Läs mer om studien på SVT Nyheter