Se upp när du ska jämföra hjärtstartare

Om du försöker jämföra hjärtstartare inför ett inköp, se till att samla in all information om alla modeller. Du kan tyvärr inte alltid lita på de som säljer hjärtstartare och deras jämförelser. Branschrådet för Hjärtstartare i Sverige gjorde under 2017 en granskning av flera av de företag som säljer hjärtstartare och de tittade då på deras sätt att presentera jämförelser. Tyvärr var det väldigt vanligt att de jämförelserna var vinklade för att visa att just den eller de egna modellerna av hjärtstartare som man sålde var bäst.

Hur kan de fuska när de jämför hjärtstartare då?

Det är tyvärr ganska enkelt att ge ett felaktigt intryck av vilken modell av hjärtstartare som är bäst. Du plockar helt enkelt fram alla bra (och unika) egenskaper som den hjärtstartare som just du säljer har. Sedan jämför du just de egenskaperna med de modeller som andra säljer. Några av fördelarna och finesserna kommer då att saknas hos de andra hjärtstartarna. De har oftast andra bra egenskaper och funktioner där de är bättre än det egna märket men dom utelämnar man förstås.

I den fina listan med hjärtstartare som man jämför kommer förstås den egna att få ett kryss eller en bock för samtliga egenskaper medans det gapar tomt för vissa andra. Det fungerar lite som när det fuskas med statistik. Man plockar russinen ur kakan och visar inte hela sanningen.

Enligt Branschrådets stadgar, jag citerar här ”Enligt 5 § i BFHS stadgar skall medlemmar följa god affärsmässig etik och moral samt följa gällande marknadsföringslagar och andra applicerbara lagar och regler.” De anser att det är så pass många som har lagt upp missvisande jämförelser på sina egna och andra hemsidor att de faktiskt gått ut med viktig information till sina medlemmar där man t.o.m hotar att utesluta medlemmar.

Av det kan man förstå att det är alltför vanligt med fusk. Se alltså upp om du hittar färdiga jämförelser av hjärtstartare på nätet. Samla istället in fakta själv om de olika modellerna och bilda dig en egen uppfattning.

Här finns lite tips på funktioner mm. som du bör titta på om du ska Jämföra hjärtstartare.