Ta reda på var du hittar närmaste hjärtstartare!

Bara en av tre svenskar vet var närmaste hjärtstartare finns. Hjärt-Lungfonden har (enl. SVTs artikel med rubriken ” Okunskap om hjärtstartare – en livsfarlig brist”) låtit göra en SIFO-undersökning. Den visar tyvärr att alldeles för få vet var de kan hitta en hjärtstartare.

Hjärtstartare börjar bli relativt vanlig på arbetsplatser och i offentliga miljöer och det är bra. Däremot om inte allmänheten känner till att de finns gör de förstås ingen nytta. Vitsen med att placera ut hjärtstartare är för att vi, vanliga människor, snabbt ska kunna sätta i gång och hjälpa den som är drabbad av hjärtstopp.

Hjärt-Lungfonden kallar det alltså för ”en livsfarlig kunskapsbrist”. Det har de helt rätt i. Desto snabbare som ett hjärtstopp behandlas med hjärtstartare desto större är sannolikheten att överleva. Används inte hjärtstartaren för att ingen i närheten vet var det går att hitta en är risken väldigt stor att det slutar med dödlig utgång.

Jag har tidigare tipsat om att den som har en hjärtstartare ska vara tydlig med att skylta om att den finns. Dessutom är det bra att registrera hjärtstartaren på hjärtstartarregistret. Det är ett sätt att underlätta för alla att hitta hjärtstartare. Det räcker tydligen inte. Det krävs förstås att man själv som privatperson också aktivt letar efter dem eller känner till att det finns något som kallas för hjärtstartarregistret.

Det kanske inte är så konstigt i och för sig att två av tre svenskar inte vet var det finns en hjärtstartare. Det är nog inget som man spontant kanske tänker på. Har man inte fått information om det eller har haft anhöriga eller andra i sin närhet som blivit drabbade av hjärtstopp och har behövt en hjärtstartare letar du nog inte. Här tror jag att allmänheten behöver informeras mer.

Ta själv reda på var du hittar närmaste hjärtstartare

Även om det behövs mer information kan just du göra en insats! Min uppmaning är att du som läser det här tar reda på var det finns hjärtstartare i närheten av de platser där du brukar befinna dig.
Tar du reda på var närmaste hjärtstartare finns är du bättre förberedd när behovet uppstår.
Då kan du bidra till att rädda liv!

Läs artikeln på SVT »

(Där hittar du även en film som visar hur du ska använda hjärtstartare!)

 

hjartstartarregistret - hitta närmaste hjärtstartare
Exempel från Hjärtstartarregistret som hjälper dig att hitta närmaste hjärtstartare. Du kan zooma i kartan för att se mer detaljer om var de finns.