Lås inte in din hjärtstartare

Hjärtstartare ska vara enkla att komma åt när de behövs. Sätt gärna larm på dom men låst inte in dom. I alla fall inte om de sitter i offentliga miljöer. Läste på SVTs sajt om en man i Olofström sin drabbades av hjärtstopp när han tränade i skolgymnastiksal. Det tog 20 minuter innan ambulansen kom och kunde försöka väcka honom till liv igen men det var för sent och han avled.
Den hjärtstartare som fanns på skolan var inlåst…
Hade de som var med på plats kunnat använda den hade chansen för att mannen skulle överleva varit mycket högre. Nu framgår det inte om de som var med hade uppmärksammat att det fanns en hjärtstartare. Om de inte gjort det är det lika illa, speciellt när olyckan skedde i en gymnastiksal där olyckan lätt är framme. Fysisk ansträngning gör att hjärtat får arbeta hårt, förutom risken till fysiska olyckor. Gymnastikhallarna på skolor används ofta även på kvällstid när det inte finns någon personal som kan hjälpa till att hämta hjärtstartaren.

Finns det en hjärtstartare, snälla se till att den går att använda och att det finns tydlig information om var den finns!

Olofströms kommun ska i alla fall göra en översyn om var det finns hjärtstartare, det framgår däremot inte om de tänkt tillgängliggöra dom eller inte.

Här kan du läsa nyheten hos SVT.