Hjärtstartare i bil

Fick en fråga angående att ha hjärtstartare i bil.
De flesta hjärtstartare använder batterier så det finns egentligen inget hinder för att ha dom i bilen. Det man måste tänka på är att om bilen används på vintern eller när temperaturen ute blir lägre än runt 10 grader. Då måste du ta in hjärtstartaren om bilen inte används. Elektroderna som används tillsammans med hjärtstartaren fungerar inte när det blir för kallt och dessutom är risken stor att batterierna drar ut onödigt snabbt så de inte fungerar när den behöver användas.

Värme kan på samma sätt vara förödande. En het sommardag kan det bli 70 grader i bilen. Höga temperaturer är inte heller bra för hjärtstartaren. Batterier mår direkt dåligt av för mycket värme och kan gå sönder även om resten av hjärtstartaren fungerar. Se till att den placeras där det är svalt och inte i direkt solljus.

Det går alltså att ha hjärtstartare i bil men du kan inte ha den fast monterad, du måste komma i håg att ta in den när det är för varmt eller kallt. Om du tänkte köpa hjärtstartare och placera den i bilen så se till att den har hög IP klass. Kommer den till användning är det förmodligen utomhus och du vet inte vad det kommer att vara för väder.