Hjärtstartare

Hjärtstartare är den enda fungerande metoden att sätta i gång ett hjärta som stannat. En hjärtstartare fungerar genom att den ger en strömstöt genom hjärtat som då kan hjälpa det att få tillbaka sin egen rytm. Hjärtstopp beror på att hjärtat får problem med de elektriska signalerna (sk. hjärtflimmer eller ventrikelflimmer). Strömstöten från hjärtstartaren får hjärtat att starta om.

Hjärtstartarna som finns i dag på företag, i hemmen och på offentliga platser är oftast halvautomatiska och kan skötas av vem som helst. De ger själv instruktioner om vad som ska göras. Oftast läser den upp instruktionerna men det finns även varianter med bildskärmar där du både kan se bild- och textinstruktioner. Det är alltså näst intill omöjligt att göra fel.

DU SKA ALLTSÅ INTE VARA RÄDD FÖR ATT ANVÄNDA HJÄRTSTARTARE!

Du börjar med att starta hjärtstartaren och fäster sedan elektroderna på personen. Den analyserar sedan om det ska ges någon strömstöt. Efter att strömstöten getts beordras du att ge HLR (hjärt- lungräddning). Därefter görs ny analys o.s.v. tills personen vaknar upp. Observera att ingen får röra personen under analysen eller när strömstöten ges.

Den halvautomatiska hjärtstartaren hjälper dig med alla steg förutom att ge själva strömstöten. Du initierar den genom att trycka på en knapp. Den helautomatiska version ger själv strömstöten när den analyserat klart och har bedömt att vilken strömstyrka den ska ge. Risken med helautomatiska är att den ger en strömstöt även om någon rör vid personen som ska få stöten. Förutom att strömstöten  kanske inte blir rätt så kan den som rör personen också få en strömstöt.

Det finns förstås även hjärtstartare på sjukhus och i ambulanser. De ger inga instruktioner utan det förutsätts att personalen vet hur de ska hanteras.
Ett annat namn för hjärtstartare är defibrillator. Det är egentligen samma sak men i dag är det vanligt att man menar den hel- eller halvautomatiska versionen när man säger hjärtstartare och den manuella, professionella versionen när man säger defibrillator.

Övertygad och redo för att själv skaffa hjärtstartare?

Som du förstår är alltså hjärtstartare en smart apparat som alltid borde finnas till hands. De är ganska dyra och inte något man köper hem själv (om inte det finns någon med hjärtproblem i familjen) men driver du t.ex. ett företag med fler än 10-20 anställda tycker jag det är något du bör investera i.

Här hittar du mer information och tips: köpa hjärtstartare 
Har du kanske redan bestämt dig för att slå till?
Det finns många försäljare, en del seriösa och tyvärr en del mindre seriösa (som bara vill sälja så mycket som möjligt och sedan inte bryr sig så mycket om dig som kund).