Tillbehör till hjärtstartare

Om du ska köpa hjärtstartare kan det vara bra att veta vilka tillbehör det finns och fundera över vilka just du kan behöva.
Det finns inte så många tillbehör till hjärtstartare men den då en del av dem kostar en del är det bra att veta ungefär vad de kostar och om det är några som du verkligen behöver. Har du tänkt att placera din hjärtstartare utomhus eller på ett ställe där den är obevakad är ett skåp ett bra tillval. Skyltar som tydligt visar var hjärtstartaren finns är något som alla som har en borde skaffa.

Hjärtstartare, tillbehör

Skyddsskåp för hjärtstartare
Om hjärtstartaren ska sitta ut eller där ingen har översyn över den kan det vara bra att placera den i någon form av väggskåp /skyddsskåp.
Det finns några varianter av skåp för hjärtstartare. Om den ska placeras ute är det en bra idé att den har inbyggd värme (b.l.a. för att batterierna ska hålla bättre men också för att hjärtstartaren ska fungera som den ska). Skåpen finns även med inbyggt larm t.e.x. siren eller blinkande lampa som sätter i gång när dörren öppnas. Det fungerar både som stöldskydd men också för att uppmärksamma att någon hänt. En del skåp är enklare och en del är mer robustare och har tätningslister för att fungera i smutsiga och dammiga miljöer. Vissa skål har inbyggd belysning och är låsta med kodlås (vilket känns lite dumt om nån behöver använda hjärtstartaren..)
Kostnaden för skåpen varierar förstås, dels hur tåliga de är, om de har larm och/eller inbyggd värme osv. De kostar från ca: 2 000 kr och uppåt. Det dyraste jag sett kostade över 8 000 kr..

Vägghållare
Om hjärtstartaren ska sättas upp i skyddat läge där det inte är risk för smuts och damm kan det räcka med en enklare vägghållare i plast eller metall. De kostar oftast runt 800 – 1 000 kr (vilket är ganska dyrt för ett enkelt väggfäste..)

Säkerhetsplomper
Säkerhetsplomberna är till för att fästa i hjärtstartaren och upphängningsanordningen (t.ex. skyddsskåpet). Plomben är lätt att bryta om hjärtstartaren behöver användas samtidig indikerar en bruten plomb att någon tagit loss hjärtstartaren och det kan vara en bra idé att kontrollera att den fungerar som den ska. Plomberna skyddar alltså inte direkt för stöld eftersom de är lätta att bryta. De kostar inte många kronor (ca; 40 kr för ett 10 pack) och förvarar du din hjärtstartare offentligt är det en bra investering (under förutsättning att någon regelbundet inspekterar hjärtstartaren och kontrollerar om plomben brutits).

Skyltar som visar var din hjärtstartare finns
Har du en hjärtstartare tycker jag definitivt att du ska visa det för att den ska vara lätt att hitta om den behövs. Därför ska du dels tydligt skylta vid hjärtstartaren (om du inte har den i ett skyddsskåp som redan är försedd med dekaler) och dels skylta med pil som pekar ut riktningen var den finns. Skyltar för hjärtstartare finns i några olika utföranden från enkla dekaler till mer avancerade belysta skyltar som kräver installation av elektriker. De enklare kostar under hundralappen medan de med belysning hamnar på uppemot 2 000 kr. Om du har ett fordon som är utrustad med hjärtstartare finns det dekaler även för det.

Bärväskor
Det finns bärväskor som är gjorda för hjärtstartare där du förutom defibrillatorn även får plats med andra tillbehör (skyddshandskar, elektroder mm).

Reservdelar
Reservdelar är egentligen inte ett tillbehör, men kan vara bra att fundera över ändå.
Batterier är ett exempel. Kostnaden varierar väldigt mycket om det är standardbatterier som används eller ett uppladdningsbart batteri speciellt framtaget hjärtstartarbatteri.  Philips Heartstart HS 1 är en av de vanligaste modellerna och för den kostar batteriet mellan 1 500 och 1 700 kr.  Jag har sett andra modeller där priset är närmare  2 000 kr.

Elektroder behöver bytas ut efter några år (eller tidigare om de använts, hjärtstartarna utför själv tester och meddelar när det är dags). Tar vi Philips Heartstart HS 1 som exempel även här kostar elektroder för vuxna mellan 6 – 700 kr och för barn närmare 1 200 kr (normalt är det billigare med produkter för barn men inte i det här fallet).

Om man även tänkt investerar i en hjärtstartare och tillbehör tycker jag även att man ska passa på att skaffa ett förstahjälpen kit. Det finns både större väggskåp kompletta med förband, kompresser, plåster, sårtvätt o.s.v. som kostar mellan 1 500 – 2 000 kr och enklare väskor och mindre paket.

Observera att priserna som är angivna ovan bara är ungefärliga för vägledning, Jag har jämfört hos några olika försäljare. Om du läser det här i framtiden kan det vara intressant att veta att det här blogginlägget är skrivet i mars 2018. Priserna kan förändras med tiden.