Inte ovanligt att hjärtstartare stjäls

Hjärtstartare ska helst förvaras öppet och lättåtkomligt för att de ska vara lätt att använda när de behövs. Tyvärr finns det dom som inte kan låta bli att stjäla hjärtstartare. I ett reportage från SVT Nyheter berättar man om ett äldreboende i Sala som där de under vecka har blivit av med två hjärtstartare och totalt har det försvunnit sex st. under en kort period. Två av dessa hjärtstartare fanns också placerade i äldreboende.

Man kan verkligen fundera på vad som rör sig i huvudet hos dom som begår de här brotten. Att stjäla utrustning som kan rädda liv från äldreboende (där chansen är stor att hjärtstartarna kommer att behövas) är helt enkelt för bedrövligt.

Nu är det oklart om de gör det för skoj skull eller om de helt enkelt säljer dem som stöldgods.
Snälla köpa inte begagnade hjärtstartare utan att kontrollera om det finns giltigt kvitto. Alla måste hjälpas åt att stävja de här dumheterna!

Hur skyddar man sin hjärtstartare från stöld?

Ja hur hindrar man att hjärtstartare stjäls? Det är inte helt lätt. Hjärtstartare ska som sagt helst vara lättåtkomliga och därmed blir de också lätta att stjäla. Det finns några åtgärder eller saker att tänka på som i alla fall kan försvåra för tjuvarna.

  • Sätt larm på hjärtstartaren
    Larm är ett bra tillbehör som gör att det går att avbryta en pågående stöld. Se då till att det framgår tydligt att den är larmad.
  • Tänk på var du placerar den
    Placera gärna hjärtstartaren så att den endera finns där någon kan se den och om inte det går där det ofta rör sig mycket människor.
  • Sätt hjärtstartaren i ett låst skåp
    Observera att det är väldigt viktigt att det går snabbt att tillkalla någon som kan öppna det. En hjärtstartare som ingen kommer åt gör ingen nytta.

Utöver de här tipsen är det svårt att göra så mycket annat för att undvika att hjärtstartare stjäls.

 

Tyvärr verkar det bli värre och värre.

Stölderna av hjärtstartare verkar tyvärr eskalera. Bland annat SJ har fått flertalet hjärtstartare stulna och de har därför testat med olika placeringar. Tidigare kunde vem som helst komma åt dem men numera förvaras den hos tågpersonalen.  Söker man på internet hittar man många exempel och det verkar bara bli fler och fler.

Polisen är liksom jag förbryllade över varför de stjäls. Hjärtstartare kostar visserligen rätt mycket, mellan 10-20 000kr men enligt polisen verkar det inte finnas någon andrahandsmarknad. Jag har själv tittat runt bland olika köp- och säljsajter som blocket mm. och kunde bara hitta någon enstaka till försäljning.
Det spekuleras lite i om någon har nytta av den teknik som finns i hjärtstartarna för att använda den till någon annat men det är inget som pekar på det. Dessutom krävs det ganska ingående kunskaper för att plocka isär hjärtstartare för att ta reda på delar. Risken är alltså stor att det är ungdomar som helt enkelt tar chansen att stjäla dom utan att tänka sig för (hade de sålts på andrahandsmarknaden hade det ändå kanske kommit till nytta).

Är du förälder, berätta för dina barn att  är det något de inte ska stjäla så är det hjärtstartare!