Hjärtstartare bäst i test har du säkert sökt på om funderat över att köpa hjärtstartare. Här får du svar på vilken hjärtstartare som är bäst i test.
Tyvärr är det många försäljare av hjärtstartare som försöker locka dig till deras webbplatser genom att skriva artiklar på just temat ”hjärtstartare – bäst i test!”.
Läser man det de skriver visar det sig att det egentligen inte finns någon seriös information annat än att de påstår att de själva har kontrollerat de hjärtstartare som de säljer(!).
Kanske inte så trovärdigt när man rekommenderar sina egna produkter utifrån sina egna tester.
Varför går det då inte att hitta ett riktigt test där man faktiskt utser vilken hjärtstartare som är bäst i test?
Det finns fler anledningar. Enda sättet att verkligen ta reda på hur bra en hjärtstartare fungerar är att testa det på människor som har hjärtstopp.
Det går att simulera det men det ger inte rätt resultat. Det man kan göra är förstås att försöka samla statistik. Hur många överlevde när den eller den hjärtstartaren användes. Det är förstås inte så lätt. Vem ska se till att notera informationen när olyckan är framme och var ska den samlas in och vem ansvarar för att bearbeta den?
Hjärtstartare använde olika algoritmer för att analyser hjärtrytmen. De behöver dels kunna bedöma om den behöver ges en stöt (defibrillera) eller inte.
På fackspråk kallas förmågan att upptäcka rytmer som behöver defibrilleras för sensitivitet och förmågan att upptäcka rytmer som inte behöver defibrilleras kallas för specificitet.
Den hjärtstartare som ska klara att vara bäst i test skulle behöva vara bra på båda delarna..
Det har inte gjorts så många studier men tre forskare genomförde en där de granskade närmare tre tusen rytmanalyser. Där jämförde de Philips Heartstart FR2 och Zoll AED Pro som är två att mest använda och tillförlitliga hjärtstartare på marknaden.
Vilken hjärtstartare är då bäst i test?
Generellt presterade båda hjärtstartarna bra i sina analyser men det var viss skillnad. Philips Heartstart FR2 hade nästan 100% korrekt när det gällde specificitet men hamnade på runt 91% när det gällde sensitivitet (vilket är ett bra värde trots allt). Zoll AED Pro däremot fungerade ungefär tvärtom. Väldigt bra (100%) när det gällde sensitivitet men inte lika bra när det gällde specificitet. Ingen av hjärtstartarna var alltså bäst i test. Men båda presterade utmärkt.
Anledningen till att de inte korrekt kunde tolka hjärtrytmen berodde dels på yttre störningar och dels på att algoritmerna inte fungerade helt rätt i vissa situationer.Det framgår inte av det jag sett men man kan nog dra slutsatsen att studien har genomförts på sjukhus och ev. i ambulanser och inte när vanliga människor använd hjärtstartare. Om det skulle vara någon skillnad är förstås svårt att säga.
Det man kan se är att hjärtstartare inte är helt perfekta och att olika hjärtstartare är bra på olika sätt.
Den tillverkare som lyckas ta fram en hjärtstartare som uppnår 100% både när det gäller sensitivitet och specificitet och som kan fungera bra utan störningar kommer att kunna stoltsera med: Vår hjärtstartare – bäst i test!
Skämt å sido. Studien visar att hjärtstartarna är väldigt bra men inte helt perfekta. För att öka chanserna till framtida förbättringar uppmanar man alla som professionellt använder hjärtsartare att rapportera hur de fungerar så att informationen kan nå till tillverkarna som sedan kan justera och förbättra sina apparater.
Till dess finns det tyvärr ingen hjärtstartare som är bäst i test.
Ska du köpa hjärtstartare, se bara till att de tillhör någon av de ledande märkena som t.ex. Philips Heartstart eller Zoll AED Pro